Zapiekanka z fasolką szparagową (4 porcje)
Fasolka szparagowa (zarówno żółta, jak i zielona) jest niskokaloryczna i - co ważne dla osób chorych na cukrzycę - ma także niski indeks glikemiczny. Ponadto bogata jest w wiele witamin i składników odżywczych, m.in.: potas, kwas foliowy, witaminę B
Składniki

500 g ziemniaków
500 g żółtej i zielonej fasolki szparagowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 żółtko
2 białka jaja
2 łyżki płatków gryczanych
200 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
pieprz, oregano, kolendra

Wykonanie

Ugotować ziemniaki w mundurkach, obrać i pokroić w plasterki. Oddzielnie ugotować fasolkę, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Formę do pieczenia posmarować oliwą, ułożyć plasterki ziemniaka i fasolkę. Widelcem roztrzepać żółtko i białko na jednolitą masę. Dodać jogurt i płatki gryczane. Sos wymieszać i doprawić do smaku. Przygotowaną masą polać warzywa. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i zapiekać przez ok. 15 minut.

Zobacz więcej przepisów